„Bolesničko pomazanje, kojim Crkva pogibeljno bolesne vjernike preporučuje trpećem i proslavljenom Gospodinu da ih pridigne i spasi, podjeljuje se tako da se pomažu uljem i da se izgovore riječi propisane u bogoslužnim knjigama“ (kan.998)

Sakrament bolesničkog pomazanja nije sakrament umirućih; dijeli se na početku teške bolesti za ozdravljenje osobe, a ne kao ispraćaj u drugi svijet.

Stoga molimo obitelji da ne čekaju posljednji trenutak za zvanje svećenika jer često bude prekasno, već neka pozovu svećenika čim saznaju za tešku bolest.

Uoči Božića i Uskrsa svećenici redovito obilaze bolesnike i starije ljude koji nisu sposobni sami doći u crkvu kako bi ih ispovjedili i podijelili im bolesničko pomazanje, stoga je potrebno na početku adventa ili korizme prijaviti svoga bolesnog ukućana.

Po običaju će se na Dan bolesnika, na blagdan Majke Božje Lurdske (11. veljače), u crkvi nakon mise dijeliti bolesničko pomazanje onima koji su u potrebi. 

Tom prilikom neka pristupe samo oni koji su u stvarnoj potrebi, tj. oni koji su teško bolesni ili koji su već zašli u duboku starost kako se sakrament ne bi omalovažavao bespotrebnim podjeljivanjem.

Podjeljuje se:

vjernicima kojima je zdravlje ozbiljno ugroženo zbog fizičke i/ili psihičke bolesti ili starosti;

prije kirurškog zahvata zbog teške bolesti ili ozbiljne životne opasnosti;

pri gubitku svijesti u slučaju kome, ali se ne podjeljuje ako je osoba već umrla (u tom slučaju, neka se pokojnik/ca preporuči Gospodinu za oproštenje grijeha).

 

U hitnim slučajevima, kad je usred nagla oboljenja ili pogoršanja stanja osobi potrebno bolesničko pomazanje i ispovijed, nazovite telefonski broj u župni ured ili dođite osobno nakon mise.