„Sakrament potvrde koji utiskuje biljeg i kojim se kršteni, nastavljajući put pristupa u kršćanstvo, obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom, krštene jača i čvršće obvezuje da riječju i djelom budu Kristovi svjedoci i da šire i brane vjeru.“ (kan. 879)

Za sakrament svete potvrde kandidiraju se vjeroučenici osmog razreda osnovne škole. Sve učenike OŠ Otok vjeroučitelji će obavijestiti o početku priprema za krizmu. Ako učenik ne pohađa spomenutu školu, a župljan je naše župe, neka se početkom listopada javi u župni ured kako bi se mogao uključiti u pripremu za svetu potvrdu.

Za sakrament je potrebno sljedeće:

  • da je osoba krštena (potvrdnica o krštenju dobiva se u župi gdje je osoba krštena);
  • da je osoba zadovoljila uvjete koje je propisala mjerodavna crkvena vlast (pohađanje vjeronauka u školi i pohađanje župne kateheze);
  • da kum(a) ima posvjedočenje (dobiva se u župi gdje osoba živi, bez obzira na prebivalište ili boravište).
Tko može biti kum?

Osoba koja je primila sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, pričest i potvrda) te živi u skladu s vjerom. Ako je kum(a) u braku, mora biti crkveno vjenčan(a). Osoba koja živi u vanbračnoj zajednici ili je samo u civilnom braku, ne može biti kum.

Kum ne može biti otac ili majka potvrđenika. 

Potrebno je na vrijeme informirati se o ovim uvjetima kako bi se izbjegle neugodnosti u zadnji čas.

Za nejasnoće, slobodno konzultirati Kan. 874 ili župnika.


Odrasli

Odrasli koji žele primiti sakramenat svete potvrde, neka se jave u župni ured kako bi se uključili u katekumenat. Redoviti katekumenat počinje na jesen, a završava primanjem sakramenta na Veliku subotu. U našem dekanatu dogovor je da se pripreme vrše u Sigetu, u župi Uzvišenja Svetog Križa.